2018. júl 11.

Amiért örülök Ronaldo távozásának!

írta: Frisco27
Amiért örülök Ronaldo távozásának!

Figyelem: A következő bejegyzés a klubszimpátián túlmutató hideg számításokat, és egyéni meglátásaimat is tartalmazza, amivel nem kell egyetérteni. Az erősen C. Ronaldo érzületű személyeket kérem, ne olvassák tovább ezt az írást!

Kedden félelemmel vegyes izgalommal ébredtem. Már hétvégén is úgy olvastam, hogy megtörténhet a sokáig hápogó mellékhangokkal megáldott hír, egész pontosan tizedikei bejelentést jósolva. Este hazaérvén pedig valóságos brékingnyúz-áradat fogadott: Cristiano Ronaldo a Juventus játékosa lett.

 1_1.jpg

Kép forrása: https://www.si.com/soccer/2018/07/10/cristiano-ronaldo-deal-juventus-transfer-real-madrid

Az írásom ugyan használ majd sokszor puffogtatott statisztikákat is, de egy valamiben más. Azon Real-drukkerekhez szólok, akik velem együtt legalább annyira örülnek Ronci távozásának, mint amennyire fájdalmat éreznek miatta: NEM VAGYTOK EGYEDÜL!!! Már hónapok óta több madridista oldalon leírtam 1-2 mondatos véleményemet, miszerint engem nem rázna meg egy esetleges deal, sőt. Erre azonban javarészt csillagközi utazásra küldtek édesanyám ánuszgyűrűjébe. Ellenben egy kevés ember értette is, hogy miért érzek minden szeretetem ellenére. Ezen firkálmánnyal nem célom elvenni Ronaldo érdemeit, amiket pusztán azért nem sorolok, mert 3x ilyen hosszú lenne a cikk, és mások más oldalakon 100x megtették. Csak szeretnék bemutatni egy másik nézőpontot.

2009-ben éppen érettségire "készülvén" olvastam, hogy a United belement az elkerülhetetlenbe, eladták nekünk C-t. Vegyes érzelmek fogadtak, mint sokan másokat is: egy nagyszerű tudású és mentalitású játékost kaptunk, egy nem éppen olyan jó jellemmel. Az összeg és a felhajtás várható következménye volt, hogy nagyon nagy lesz az aládolgozás a csapatban. Ezzel nincs is semmi baj, sőt, ez a mai labdarúgásban természetes. Mit kapott a Real cserébe az elmúlt 9 évben:

  • 451 gólt
  • 2 spanyol bajnoki cím
  • 4 Bajnokok Ligája cím (köztük a felejthetetlen tizediket)
  • 2 spanyol Szuperkupát
  • 2 Copa del Rey-t
  • 3 klubvilágbajnoki címet
  • 2 európai Szuperkupát
  • 4 aranylabdát, vagy nem?

A siker árnyékában

És itt van a kutya elásva! Sokan elfelejtik, hogy mit adott mindehhez a Real Madrid! Megfelelő játékosokat igazolt a megfelelő helyekre, akikkel emberünk elérhette mindezt. Özil, Modric, Ramos, Marcelo, Kroos, Carvajal, Khedira, Di Maria és még sorolhatnánk. Mind-mind rengeteg munkát fektettek Ronaldo és a klub trónra emelésében, plusz egy olyan dolgot, amit Ronaldo több esetben is képtelen volt: a társakkal szembeni alázatot. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az örökké emlékezetes lisszaboni BL-döntő 2014-ből, 92:48-as óraállásnál:

Ez egy olyan pillanat volt az életemben, amire örökké emlékezni fogok. Cristiano Ronaldo mit csinált ekkor? A videón 0:24-nél értetlenül bámulta, hogy miért örülnek ennyire a társak, még nem nyertünk. Ez rávilágított 1 nagyon fontos problémára: a csapat sztárja nem tud örülni társai góljának. Ez korábban is megmutatkozott, később ügy is lett belőle, ha nem is nagy, de számomra ez az eset volt a legfájóbb. Ilyen fennkölt, érzelmileg túlfűtött pillanatban ez a reakció teljességgel érthetetlen. Képzeljük el fordítva, mi lett volna ebből. A meccs végén szinte tét nélkül úgy örült saját góljának, mintha ezen múlt volna minden.

    „Ha választanom kellene, hogy zavar-e a dolog, azt mondanám, hogy igenVégső soron ez nem segít a csapattársai érdekeinek." - Sergio Ramos

 

Tovább csépelve a szót, megemlíthetünk 2 olyan játékost, akik több mint valószínű, hogy Ronaldo miatt változtak, váltottak. Alvaró Morata a klub egyik rendkívül tehetséges játékosaként tért vissza Torinóból, és nem is okozott csalódást. A bajnokságban többnyire csereként is összegereblyézett 15 gólt, Benzema jóval több lehetőségből lőtt 11-et. A szezon elteltével, mikor már a drukkerek is a francia távozása mellett voltak, a döntő faktor ismét Cristiano Ronaldo volt. Az ok: jobban szeret Benzemával játszani. Apropó Benzema! Az egyébként klasszisként érkező és sokáig jól is teljesítő gallból szürke eminenciás változott a portugálra épülő játék érdekében. Szögezzük le, Karim világklasszis módon kitanulta új feladatát: megtartotta a felpasszolt labdákat, folyamatosan lekötötte és elvonta a védőket Ronaldo elől és kiszolgálta Őt aszisztokkal. Realos pályafutása alatt tőle kapta messze a legtöbb gólpasszt. Bár a gólszerzési hatékonysága nem ezen múlik, de el kell ismerni: beáldozta a csatár-karrierjét a csapat és a portugál érdekében. Ezzel viszont pont az ellenkező hatást váltotta ki a szurkolókban, mint kellene: elismerés helyett csak füttyszó az osztályrésze, persze ezt köszönheti borzalmasan gyenge helyzetkihasználásának is. Lényeg a lényeg: a CR-rel elért eredményeket a csapatnak kell elsősorban titulálni.

 

Mit adott a Real Ronaldonak?

A már említett világklasszis kiszolgáló személyzet 4 aranylabdát hozott emberünknek, emellett pedig olyan luxust, mint amit Fabio Coentrao leigazolása jelentett. Az egyébként nem ügyetlen Marcelo-pótlék a pletykák szerint kizárólag Ronaldo kérésére érkezett, mert egyedül érezte magát (?). 30 millió a jókedvéért azért nem kevés. A sarokkő viszont, ami mindig taszított benne, nem más mint a pénz. A luzitán gólvágó és kiváltképp gerinctelen ügynöke folyamatos fizetésemelési igényei a földi halandók számára már-már értelmezhetetlen magasságokat ütöttek meg. Hirtelen számításaim szerint a csapat 9 év alatt 130-140 millió eurót fizetett ki a játékosnak prémiumok nélkül. Az egyébként sem kis marketing értékét pedig még magasabbra tornázhatta. Ezek után igazol el a Juventusba, mert még több pénzt akar. (??????)

2.jpg

Kép forrása: http://ibudgies.blogspot.com/2016/11/cristiano-ronaldo-signs-new-contract.html

Hegedűs Henrik egyszer egy Teljes Terjedelem adásban Dzsudzsák Balázzsal kapcsolatban azt említette meg, hogy nincs alapunk megítélni egy játékos igazolási stratégiáját, mivel sosem kellett euromilliókról döntenünk. Ne ismerjük a dolog súlyát. Egy játékos ilyenkor már a focikarrierje utáni életszínvonalát is aláírja. Ezzel teljesen egyetértek, mint közember. Baumstark Tibi is tett egy hasonlóképpen igaz kijelentést: érthető, hogy ha valaki a legjobb a szakmájában, akkor a legjobban fizetett is akar lenni. Ezt is aláírom.

Viszont  szurkolóként és néhai idealistaként nem tudom elfogadni a klub kiszipolyozására és "felévalóságára" tett igényét. Egy 33 éves játékos, aki így is csapata legjobban fizetett játékosa, nem teheti meg, hogy azért akar több pénzt, mert Messi többet keres. Az argentin 4 évig még biztosan tud a legmagasabb szinten játszani, ellenben Ronaldo már ősszel is jeleit mutatta a korának. Tavasszal még ugyan megint önmaga volt, de ezt már garantálni nem tudja. A legfájdalmasabb konklúzió ebből következik. Ronaldo nem teljes szívű madridista (meg lehet ölni érte, akkor is így látom)! Egy szívében örök blancó számára többet ér az, hogy innen vonulhat vissza némi fizetésemelésnél. Az elért eredmények ne vakítsanak el senkit, máshol is ugyanilyen erőbedobással játszott volna, ez nem a klubnak szólt. Legenda lesz így is, úgy is, de számomra emiatt egy Raúl, egy Casillas, egy Di Stefano, de még Marcelo is  mindig több marad.

Miért jó ez a Madridnak?

A Real Madrid szempontjából Ronaldo a történelem legjobb üzletévé vált. Akkor vették rekordösszegért a még fiatal Ronaldot, mikor már kellő tapasztalattal rendelkezett, és talán már csúcsidőszaka végéhez közeledve HASZONNAL (!!??) adja tovább. Nyilván segített a dolgon az átigazolási piac elszabadulása is, de még a transfermarkt.de németesen higgadt számításai szerint is megér még 100 milliót.

Stratégiailag is jókor jön a deal a Realnak, hiszen Zidane távozásával új korszak kezdődik a csapatnál. A kezdő 11 megnövekedett átlagéletkora miatt előbb-utóbb szükség volt a fiatalításra, akár generációváltásra. Lopetegui érkeztével az általa hozott játékfelfogással nem kell a teljes "Dream Team"-et megismertetni. A hispán edzőnek lehetősége van beépíteni a csapat koraérett tehetségeit (Asensio, Ceballos (?)), és Isco is nagyobb szerepet kaphat. Meggyőződésem, hogy Perez az utóbbi időben átalakult csapatépítési stratégiája azt mutatta, hogy ha nem kerül Asensio nagyon hamar a kezdőbe állandó jelleggel, akkor könnyen elveszítheti. Ami nagy kár lenne, lévén a spanyol futball egyik, ha nem a legnagyobb tehetsége. Bale is megmutatta a döntőben, hogy nem véletlenül van itt, és ezzel a váltással végre nemcsak visszakerülhet az általa jobban kedvelt bal oldalra, Zidane távozásával pedig ismét meghatározó játékos lehet.

3.jpg

Kép forrása: http://www.marca.com/en/football/real-madrid/2017/12/06/5a272f2e46163f974d8b45ef.html

Sokadik, de végső összegzés: Egy játékos sem nőhet a klubja főlé, és nem ér többet nála. A Real Madridnál ezt a tézist komolyan vették. Lehet vitázni a legendák távozásának dicsőséges mivolta felett, de ez már így marad. Ronaldo a klub történetének talán legnagyobb játékosa, elvitathatatlan érdemekkel, gólrekordként befejezvén. A pályán mutatott teljesítmény terén örök példakép nemcsak minden focistának, de minden sportolónak. Emberként és minden más jellegű példaképként azonban nálam abszolút nem követendő, pedig ezek egy közösség, egy nagy múltú sportegyesület esetében rendkívül fontosak.

Ahogyan Mártha Bence a Teljes Terjedelem utóbbi adásában mondta: ez az átigazolás mindhárom félnek win-win. Ronaldo megkapta a pénzét, a Real Madrid 100 millió felett adott el egy 33 éves játékost, a Juventus pedig esélyesebbnek érezheti magát a BL-címre. Hogy kinek lesz igaza, azt az élet úgyis megmondja.

A leírtak ellenére örültem, hogy nálunk játszott, és a történelmünk egyik legnagyobb alakja lett. Számomra kedvenc madridi góljával búcsúzok a történelem egyik legnagyobb játékosától:

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett a cikk, nyomj rá egy like-ot és kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren!

Szólj hozzá

foci juventus futball ronaldo la liga serie a labdarúgás spanyol bajnokság olasz bajnokság relal madrid