2018. sze 20.

A viktoriánus Guardiola

írta: Frisco27
A viktoriánus Guardiola

Mint korábban a Facebook-oldalamon említettem, elkezdtem olvasni Jonathan Wilson: Futballforradalmak című könyvét. Szeretnék megosztani veletek néhány érdekességet, amiknek alapjai, kiinduló pontjai a könyvből származnak.
 
1. Sam Widdowson
Teljes nevén Sam Weller Widdowson, angol atléta, krikett és futballjátékos. Levi és Ann Widdowson hatodik gyermekeként jött a világra a Nottinghamshire megyei Hucknall Torkard-ban 1851-ben.
2_1.jpg
Kép forrása: http://gottfriedfuchs.blogspot.com/2014/03/sam-weller-widdowson.html
A focit 1873-tól 11 éven át a Nottingham Forestben űzte támadó pozícióban, melynek nem mellékesen egyik alapító tagja is volt. A csapat kapitányaként akkoriban az ő feladata volt a taktika kiötlése és mérkőzés közbeni igazgatása is. Irányításával a Nottingham valószínűleg elsőként alkalmazta a később a korszakot is meghatározó "Piramis" felállást. A macskakörmöket a szó köré nemcsak a jelképesség dukálja, hanem az is, hogy a ma megszokottaktól eltérően ez még fejjel lefelé volt, azaz 2-3-5-öt jelentett az akkor még nem használatos mágnestáblán. Ez a formáció még 70 évvel később is előfordult a pályákon. 1880-ban gólt szerzett az angol válogatottban egy Skócia elleni 5-4-es vereség alkalmával.

Ezen felül Widdowson találmánya a sípcsontvédő, melyet a krikettben akkor használt párna szerű védőalkalmatosságot felhasználva vetett be. A viktoriánus futball sajátja volt a kemény küzdelem a labdáért, a férfiasságot mutatta, ha kőkemény harc ment a pályán. (Látnák mi megy manapság, forognának a sírjukban!) Később, mint ismeretes, kötelező elemmé vált a játékosokon.
3_1.jpg
Kép forrása: http://gottfriedfuchs.blogspot.com/2014/03/sam-weller-widdowson.html
1884-ben vonult vissza játékospályafutásától, majd játékvezetőként tevékenykedett. Részt vett azon a mérkőzésen, ahol először szereltek a kapura hálót. Nagyban hozzájárult az esti, mesterséges fénnyel megvilágított mérkőzések elterjedéséhez. Először gázzal, majd árammal világították meg a játékteret.
Az Ő javaslata alapján váltották a játékvezetők addig használt fehér zászlaját sípra, melyet egy Nottingham Forest - Sheffield Norfolk FC meccsen teszteltek. Később az FA vezetőségének tagja lett.
Sikeres üzletemberként és 9 gyermek apjaként halt meg 1927-ben tüdőgyulladásban. Játékoskarrierje, de főként a futballra gyakorolt hatása - mind taktikailag, mind működésileg - vitathatatlanul a kor legnagyobbjai közé emeli.
tgse00999.jpg
Kép forrása:http://fitba2014.blogspot.com/2014/06/a-brief-history-of-shin-guards.html
Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett a cikk, nyomj rá egy like-ot és kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren!
Szólj hozzá

foci fa futball taktika nottingham angol futball nottingham forest Anglia sípcsontvédő widdowson